La final de lună, în fiecare companie are loc o analiză contabilă care ține evidența profitului, investițiilor sau datoriilor, dacă este cazul.       Ei bine, asta se întâmplă și la nivel de stat. Este luna decembrie și Guvernul începe să tragă linie după modificările pe care le-a făcut în acest an.
Avem datele după primele 10 luni și o să vedem unde statul a fost un administrator bun și la ce capitole a dat greș.
Anul acesta s-au încasat 195 mld de lei, dar în schimb a reușit să cheltuie 206 mld; într-adevăr încasările au crescut cu 12 mld mai mult decât anul trecut, dar nu au fost de ajuns.
O diferență de 28,5 mld de cât a plătit și cât a reușit să încaseze statul.
Acest fapt se datorează măsurilor populiste care au fost luate de-a lungul guvernării. Scoaterea a peste 100 de taxe la început de an, mărirea salariilor în ritm alert, când specialiștii strigau să frâneze puțin, au mărit pensiile de 2 ori la intervale mici de timp.
Când s-a pus problema de ceva investiții, ce să vezi, tolba goală sau nu de ajuns pentru ce proiecte voiau să facă.
Pentru anul viitor se făcuseră deja niste calcule care nu arătau prea bine. Așa că s-a umblat la codul fiscal. Prin noile prevederi se reduc bugetele Consiliilor Locale, făcându-le astfel dependente de bugetul statului și oprindu-le investițiile pe viitor.
Ei bine, vă las pe voi să trageți concluziile.

%d bloggers like this: