Observăm o tendință de depreciere mai de durată, asociată cu situația balanței de plăți a României. Situația economică se bazează pe o absopție puternică, bazată pe import, cu crearea de locuri de muncă în străinătate, mai bine spus.

Trebuia să cedeze ceva în urma acestei măsuri brutale, luate de Guvern. Cel mai sensibil și vulnerabil este cursul, care a urcat imediat peste 4,62. Având în vedere că BNR se străduiește de prin luna august să-l țină psihologic sub pragul de 4,60 lei.

Tot ce-i posibil să fie și o “răzbunare” a BNR-ului pe Guvern, ne mai pompând bani în a ține cursul sub 4,60 lăsând Guvernul să-și culeagă roadele în urma măsurilor luate până în prezent.

Nu a mai atins acest nivel din 2012, când președintele a fost suspendat. Atunci a avut o tendință relativ scurtă, după care s-a potolit.   Acum e altceva, a atins pragul de 4,64 și nu se va opri aici; după calculele economiștilor nu este exclus să avem un euro la valoarea de 4,7 în ianuarie 2018.

Mare parte din consum a fost alimentat din import. Ca să nu ne plece valută din țară este nevoie de o descurajare a importurilor, aceasta se poate face prin scumpirea lor, adică printr-un curs mai mare.                         Cu costuri mai mari profitabilitatea firmelor la export scade. Trebuie să încaseze mai mult în lei pe urma mărfurilor vândute în valută și asta este posibil printr-un curs mai mare.

Aceasta e cea mai bună variantă cu un curs mai mare. Dacă vrem să scadă, și asta nu se va întâmpla peste noapte ne trebuie credictibilitate și stabilitate în primul rând.      O companie care nu știe cum va arăta viitorul ei peste un an, o să renunțe la investiții. Adăugând aici și o infrastructură nedezvoltată, un sistem educațional care nu e legat la cerințele actuale de pe piață și o legislație schimbată după nevoile guvernanților.

 

%d bloggers like this: